Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mer om oss på Tjärnö

Tjärnö marina laboratorium är en fältstation för utbildning och forskning om havet. Vi är en del av Göteborgs universitet och de första studenterna kom hit redan 1963. Idag är Tjärnö en av Europas modernaste marina fältstationer med mycket goda förutsättningar för experimentella studier. Det internationella samarbetet är omfattande med besök av forskare och studenter från hela världen. Cirka 60 personer är verksamma på stationen året om med forskning, undervisning och drift.

Forskning med bredd
Forskningen på Tjärnö spänner från grundläggande frågor om att försöka förstå hur havet fungerar till mer tillämpade ämnen som kustzonsförvaltning, miljöövervakning och vattenbruk. Exempel på några forskningsområden är evolution och artbildning, genetiska metoder för bättre fiskeriförvaltning och utveckling av svensk tångodling.

En del av samhället
Tjärnölaboratoriet bidrar med marin kompetens i olika samhällsfrågor. Bildandet av Kosterhavets nationalpark, samförvaltningen av räkfisket i Koster- och Väderöfjorden och hållbar turism är några exempel på samarbeten med myndigheter och näringsliv. Varje år kommer flera hundratals elever från grundskolor och gymnasier från hela Sverige till Tjärnö för att lära mer om havet. Sommartid bjuds allmänheten in till Tjärnö Akvarium och ett program med populärvetenskapliga föreläsningar och olika aktiviteter för både barn och vuxna.

Klimatforskning

Hur påverkar klimat-förändringarna havet? Experiment hjälper oss att se in i framtiden.

Algodling

Vår forskning om att odla svenska alger kan bana väg för framtida algbönder.

Vårt miljöarbete

Miljö och hållbarhet är väl inarbetade begrepp på Tjärnölaboratoriet; vi var tidigt ute och blev miljöcertifierade redan 2004. Våra båtar går på miljöbränsle, vi värmer lokalerna med havsvatten genom värmepumpar, komposterar matrester från Restaurangen och arbetar på olika sätt för att minska vår miljöpåverkan. Till exempel använder vi fjärrstyrda undervattensfarkoster försedda med kameror, så kallad ROV-teknik, för att undersöka havsbottnarna. På så sätt kan vi studera känsliga bottenorganismer utan att göra skada.

Se utan att störa

Fjärrstyrda undervattens-farkoster används för att studera havsbottnarna.

Sidansvarig: Susanne Liljenström|Sidan uppdaterades: 2019-05-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?