Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Labbregler Kristineberg

Generella labbregler

Innan du börjar arbeta på labb vid Kristineberg är du skyldig att ta reda på vilka säkerhetsregler som gäller. Du skall också skriva under och lämna in det kvitto som bekräftar att du har läst och förbinder dig att följa våra säkerhetsregler.

 Generella labbregler
 

Radioaktiva ämnen

Införsel och hantering av radioaktiva ämnen vid Kristineberg regleras separat i dokumentet nedan. Om du planerar att arbeta med radioaktiva ämnen skall du i ett tidigt skede konsultera strålskyddsansvarig Lars Ljungqvist.

 Lokala regler för radiakarbete

Mikrobiologi & GMM

Arbete med mikrobiologiska agens regleras genom Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2005:1 och 2000:5, vilka kortfattat sammanfattats i det länkade dokumentet nedan. Innan du påbörjar labbarbete eller för in mikrobiologiska agens till stationen måste en riskbedömning göras. Om du är osäker på hur det går till så vänd dig till labbansvarig eller rådgivande person. Labbansvarig är Lars Ljungqvist och rådgivande är Maria Asplund.

 Mikrobilogilabbregler

Riskbedömning

För att kunna erbjuda alla en säker arbetsmiljö är det viktigt att allt arbete med märkningspliktiga kemikalier riskbedöms i enlighet med Arbetsmiljöverkets föreskrifter. I första hand rekommenderas riskbedömningsmodulen I KLARA (då behöver du ett KLARA-konto). Om det inte är möjligt kan man använda sig av en annan mall, det viktigaste är att riskbedömningen tar hänsyn till de kriterier som listas i dokumentet nedan.

 Riskbedömningsguide

Kemikaliehanteringssystemet KLARA

Vid Kristineberg använder vi kemikaliehanteringssystemet KLARA för enkel och säker åtkomst till säkehetsdatablad, klassificeringsinformation, skyddsangivelser och etiketter. KLARA hittar du på:https://vgrgu.port.se/alphaquest/app_gu/pcmain.cfm (endast tillgängligt på GU’s nätverk eller via VPN)

 

 

 

Sidansvarig: Lars Ljungqvist|Sidan uppdaterades: 2019-10-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?