Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Havsvattenssystem Kristineberg

För både djup- och ytvatten som går in i byggnaden på Kristineberg mäts salthalt och temperatur kontinuerligt. Det kan ses på sidan för Väderobservation. Sammanställda mätresultat från 2007-2013 och 2016-2018 visas i diagrammen nedan.

Djupvatten
Djupvattnet tas in från 32 meters djup. Det pumpas upp i laboratoriebyggnaden till vattenreservoaren på tredje våningen. Vattnet rinner igenom fyra seriekopplade tankar, där sediment och större partiklar sjunker till botten. Från den sista tanken rinner vattnet ner i byggnaden och ut i laboratorierna. I termokonstansrummen sitter silfilter i kranarna, i övriga labb är vattnet ofiltrerat.


Salthalt på djupvatten i laboratorierna, medelvärde (fet linje) med 95% konfidensintervall (blått fält). Högsta och lägsta uppmätta värdet är 35.2 PSU resp. 26.5 PSU.Temperatur på djupvatten i laboratorierna, medelvärde (fet linje) med 95% konfidensintervall (blått fält). Högsta och lägsta uppmätta värdet är 21.0 °C resp. 1.4 °C.

Ytvatten
Ytvattenintaget ligger på 5 meters djup och är vanligtvis tillgängligt i laboratoriet från april till november. Vattnet pumpas upp till vattenreservoaren på tredje våningen i laboratoriebyggnaden. Här går det genom uppsamlingstankar och rinner sedan ner i byggnaden och ut i laboratorierna.

 


Salthalt på ytvatten i laboratorierna, medelvärde (fet linje) med 95% konfidensintervall (blått fält). Högsta och lägsta uppmätta värdet är 33.5 PSU resp. 15.6 PSU.


Temperatur på ytvatten i laboratorierna, medelvärde (fet linje) med 95% konfidensintervall (blått fält). Högsta och lägsta uppmätta värdet är 22.1 °C resp. 4.7 °C.

Sidansvarig: Martin Larsvik|Sidan uppdaterades: 2018-12-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?