Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran
  • Hela Västra Götalands Västerhav

    Gymnasieelever bygger näringsväv

  • Hela Västra Götalands Västerhav

    Högstadieelever beskriver effekter av havsförsurning

  • Hela Västra Götalands Västerhav

    Närkontakt med Västerhavet, i klappakvariet

Hela Västra Götalands Västerhav

Vad finns under ytan, hur mår havet och vad har vårt Västerhav för framtid?

Under november 2014 reste två marinbiologer från Lovéncentret i Västra Götalands inland. Med oss hade vi programmet Hela Västra Götalands Västerhav där vi visade, berättade om och diskuterade livet under ytan längs Sveriges västkust.

Det timslånga programmet innehöll presentation av Västerhavet och marina ekosystemtjänster, filmvisning samt den interaktiva Västerhavsväggen där deltagarna fick bygga upp en egen marin näringsväv tillsammans med oss. Eleverna presenterades för potentiella förändringar i havsmiljön och fick beskriva hur ekosystemtjänsterna påverkades. Vi hade även med oss vårt klappakvarium med spännande organismer från Gullmarn och Kosterfjorden. 

I projektet gjorde vi tre filmer om marina miljöförändringar. Filmerna är producerade av Jonas Stenström vid Untamed Science. Forskarna Åsa Strand, Sam Dupont och Eduardo Infantes medverkar i var sin film. Dessa visades även på filmfestivalen Voices from the Waters i Göteborg. De tre forskarna visade sina filmer och deltog i samtal med publiken om hur Västerhavet bör skötas.

Filmerna finns tillgängliga i högerkolumnen på denna sida, samt på Lovéncentrets YouTube-kanal.

Hela Västra Götalands Västerhav var ett projekt i samarbete med
Västra Götalandsregionens miljönämnd. Programmet var kostnadsfritt för skolorna och innehöll biologi, ekologi, samhällsvetenskap samt historia. Programmet riktade sig främst till åldrarna 12-19 år. Omkring 770 personer tog del av programmet.

Kontakt

Martin Larsvik, marinbiolog och informatör
Telefon: 031–786 96 21

Havsförsurning

Främmande arter

Övergödning

Sidansvarig: Martin Larsvik|Sidan uppdaterades: 2015-10-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?