Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran
  • Evolution & experiment

    Efter insamling i fält gör elever experiment på lab

  • Evolution & experiment

    Insamling av snäckor på klapperstensstrand

  • Evolution & experiment

    Efter insamling i fält gör elever experiment på lab

Evolution & experiment

Denna aktivitet finns året runt på Lovéncentret Tjärnö och är lämplig för gymnasiets Naturvetarprogram eller motsvarande. Det handlar om ungefär lika delar evolution och experiment, och har arten vivipar strandsnäcka som exempel.

Vi besöker Saltös västsida och sätter oss in i hur det är att vara vivipar strandsnäcka i två olika miljöer. Krypande, hukande och liggandes på mage samlar eleverna in de två miljöernas formvarianter av snäckor, och funderar samtidigt på vilka faror som lurar i miljöerna. På labb gör eleverna gruppvis olika experiment för att beskriva skillnader hos de två formvarianterna. Detta ger träning i och en god inblick i forskningsmetodik. Eleverna får muntligt presentera hur de utfört sina experiment, vilka resultat de fått och spekulera i vad skillnaderna betyder ute i naturen. Avslutningsvis berättar vi hur dessa skillnader uppstått genom evolution och att detta är exempel på hur arter kan bildas.

Tiden är 3,5 timmar, ungefärligen fördelat på 1,5 timma i fält och 2 timmar på lab. Gruppen är maximerad till 20 personer.

För detta forskningsområde finns det Internet-baserade läromedlet Kubbongen, anpassat för gymnasiet.

Kontakt

Martin Larsvik, marinbiolog och informatör
Telefon: 031–786 96 21

Pris Evolution & experiment

per grupp, exkl 25% moms
med marinbiolog

vardag dagtid: 2100 kr

Sidansvarig: Martin Larsvik|Sidan uppdaterades: 2015-03-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?