Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
  • Skräppe-tare eller sockertare, innehållande många spännande ämnen

Alger - från blå åkrar till nya ingredienser i maten

Populärvetenskaplig föreläsning 16 augusti 2018, av Ingrid Undeland

I Asien har man ätit alger, t.ex. tång och tare, sen urminnes tider, men i Sverige är det ett relativt nytt inslag på våra matbord. Algerna gjorde entré främst med sushin och misosoppan. Föreläsningen handlar om alla spännande ämnen som finns i algerna och vilken roll de kan spela i ett livsmedel. Några smakprov ges också från den forskning som bedrivs på Chalmers om alger ur ett livsmedelsperspektiv; med en extra djupdykning kring alger som ny vegetarisk proteinkälla.

Ingrid Undeland är professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers i Göteborg. Hennes forskningsfokus är att hitta sätt att använda akvatiska råvaror som fisk, skaldjur och alger mer effektivt genom åtgärder som bevarar kvaliteten, och genom att rena fram funktionella och/eller bioaktiva komponenter från dåligt nyttjade råvaruströmmar, t.ex. biprodukter. Ingrid arbetar bland annat i projekten Sweaweed och Seafarm.

Föreläsningen är ett samarbete inom Gröna mötesplatser. Där ingår Strömstads kommun (genom Energi- och klimatrådgivningen, Miljö- och hälsoskyddsavdelningen, Folkhälsorådet och Stadsbiblioteket), EkoPark Strömstad, naturum Kosterhavet, Göteborgs universitet (genom Lovéncentret Tjärnö) och Studieförbundet Vuxenskolan.
 

Plats: Hörsalen, Lovéncentret Tjärnö
Tid: torsdag 16 augusti 2018, kl 18.00 - ca 18.45
Fri entré


Under semesterperioden arrangerar vi populärvetenskapliga föreläsningar om havet. De vänder sig till en bred allmänhet och tar upp intressanta och aktuella ämnen.

Det finns plats för ca 100 åhörare, och det kan bli fullsatt. Det går inte att boka plats, så man bör komma i god tid. Vi öppnar hörsalen ca kl 17.45.

Kontakt

Martin Larsvik, marinbiolog och informatör
Telefon: 031–786 96 21

Sidansvarig: Martin Larsvik|Sidan uppdaterades: 2018-05-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?