Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vem var Sven Lovén?

Sven Lovén levde 1809–1895. Han var professor i zoologi. 1840 invaldes Lovén som ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien och året därpå utnämndes han till professor och intendent vid Naturhistoriska riksmuseets evertebratavdelning. Den tjänsten innehade han fram till 1892.


Källa: Centrum för vetenskapshistoria, Kungl. Vetenskapsakademien

Sven Lovén anses vara grundaren av den marina zoologin i Sverige. Mellan åren 1870 och 1892 kom Lovén att ägna större delen av sitt vetenskapliga arbete åt tagghudingar, främst sjöborrar. För detta ändamål grundade Sven Lovén Kristinebergs zoologiska station, senare Kristinebergs marina forskningsstation. Han publicerade en mängd vetenskapliga skrifter och hans arbete intog en framstående plats inom dåtidens zoologiska litteratur om dessa djurgrupper.

Internationellt är Sven Lovén mest känd för sina arbeten över blötdjurens embryonalutveckling och deras gemensamma larvstadium, den så kallade trochophora-larven (även kallad Lovéns larv). Sven Lovén var den förste svensk som företog en vetenskaplig polarexpedition. Den genomfördes år 1837 och gick till Spetsbergen.

Sidansvarig: Martin Larsvik|Sidan uppdaterades: 2016-03-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?