Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tjärnö

Historik

De stora studentkullarna på 1960-talet kombinerat med ett stort intresse för havsmiljön medförde att kursverksamheten behövde finna nya lokaler och faciliteter för sin verksamhet. Beslut togs att etablera ett laboratorium på Tjärnö vid Kosterfjorden. Tjärnö marinzoologiska station grundades därför 1963. Under 1970-talet bytte stationen namn till Tjärnö marinbiologiska laboratorium. Sedan 2008 är stationen en del av Sven Lovén centrum för marina vetenskaper (ändrat 2016 till Sven Lovén centrum för marin infrastruktur).

Bildrik utställning från Tjärnö 1963-2013


Omgivningar

Lovéncentret Tjärnö ligger nära Kosterfjorden. Det tar bara femton minuter med båt för att komma till den enda äkta oceaniska miljön i Sverige. Förkastningssprickan i Kosterfjorden är 247 meter djup och når ända ut till Atlanten. Fjorden har oceanisk salthalt (35‰) i bottenvattnet och god vattenomsättning.

I Kosterfjordens djup lever djur som är typiska för de oceaniska kontinentalsluttningarna och de djupa fjordarna vid Norges västkust, bland annat olika arter av svampdjur och sjöpennor, samt limamusslor och rev av ögonkorall.

Andra habitat finns i form av öppna stenstränder, smala sund med starka strömmar, grunda partier med sand- och/eller lerbottnar, bl.a. med ålgräsängar. Kosters skärgård är också hemvist för en stor population av knubbsälar. Omkring 6000 marina arter finns inom Kosterområdet, av vilka drygt 200 inte finns någon annanstans i Sverige. 

Hansson, Hans G 2011. Sydskandinaviska marina flercelliga evertebrater. (sammanställning av många av de vanligaste arterna av ryggradslösa djur som finns i området, och beskrivningar av dem)

En illustrerad version är under uppbyggnad sedan 2017.

Kosterhavets nationalpark, Sveriges första nationalpark med marint fokus, invigdes 2009. Ett av syftena är att främja forskning och utbildning kring bevarande och hållbart nyttjande av marina ekosystem.


Vägbeskrivning till Tjärnö

 

Om utbildning, forskning och faciliteter vid Lovéncentret

Kontakt

Lovéncentret Tjärnö
Besöksadress: Hättebäcksvägen 7, Tjärnö, Strömstad
Postadress: 452 96 Strömstad
Tfn: 031-786 96 00
booking.tjarno@loven.gu.se

Sidansvarig: Martin Larsvik|Sidan uppdaterades: 2018-04-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?