Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kristineberg

Historia

Kristinebergs zoologiska hafsstation tillkom 1877 på initiativ av Sven Lovén, och är en av världens äldsta marina stationer för forskning och utbildning. Under 1900-talet byttes namnet till först Kristinebergs marinbiologiska station och sedan Kristinebergs marina forskningsstation. Den har fram till och med 2007 drivits av Kungl. Vetenskapsakademien i nära samverkan med Göteborgs universitet. Från och med 2008 drivs stationen av Göteborgs universitet, som en del av Sven Lovén centrum för marina vetenskaper (ändrat 2016 till Sven Lovén centrum för marin infrastruktur).

Omgivningar

Kristineberg är beläget vid Gullmarsfjordens mynning, vilket gör det lätt att snabbt nå såväl kustmiljöer som öppet hav. Gullmarsfjorden är 30 km lång med ett maximidjup på 118 meter. Till de nyckelegenskaper som gör Gullmarn till en viktig marin miljö hör bland annat den utmärkta vattenkvalitén med tre ganska utmärkande vattenmassor; ytvattnet med varierande salthalt, orsakad av blandningen av lokal avrinning, Östersjövatten och ytvatten från Kattegatt/Skagerrak. Mellanlagret domineras av ytvatten från Skagerrak, medan bottenvattnet präglas av hög salthalt från Nordsjöns större djup.
Ett stort antal olika habitat - bland annat branta klippor, djupbottensediment, sand- och lerstränder, ålgräsängar, samt öppna och skyddade kuster - ger en mycket rik flora och fauna. Vetenskapliga studier har ägt rum i Gullmarsfjorden sedan 1830-talet, vilket gör att fjorden är väl dokumenterad. Gullmarn är naturreservat sedan 1983 samt ett EU BIOMARE referensområde.

 

Vägbeskrivning till Kristineberg

 

Undervattensobservatoriet på Kristineberg

 

Om utbildning, forskning och faciliteter på Lovéncentret

Kontakt

Lovéncentret Kristineberg
Besöksadress: Kristineberg, Fiskebäckskil (Lysekils kommun)
Postadress: Kristineberg 566, 450 34 Fiskebäckskil
Tfn: 031-786 95 00
booking.kristineberg@loven.gu.se

Sidansvarig: Martin Larsvik|Sidan uppdaterades: 2018-04-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?