Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär








 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!




Sadeldelfin i Starekilen vid Strömstad

Nyhet: 2018-09-13

En sadeldelfin (Delphinus delphis) syntes hoppa i Starekilen utanför Strömstad torsdag 13 september 2018. Den filmades påpassligt av Gunilla Johansson på väg till sitt arbete på Tjärnö marina laboratorium. Artbestämningen tackar vi Svante Lysén på Göteborgs naturhistoriska museum för.

Sadeldelfin kan bli upp till 2 meter lång, är en snabb simmare och äter fisk. Den lever bland annat längs Europas och norra Afrikas Atlantkust, ofta i stora flockar med hundratals-tusentals individer. Populationen betraktas som livskraftig.

Sadeldelfin är tillfällig längs svenska västkusten. Från augusti till december 2016 siktades sadeldelfin från Ven i söder till Måseskär i norr. Troligen var det samma individ som patrullerade västkusten.

AV:
031-786 96 21

Sidansvarig: Martin Larsvik|Sidan uppdaterades: 2016-05-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?