Byggandet av ny R/V Skagerak

På denna sida kan du läsa mer om bygget av Göteborgs universitets nya forskningsfartyg Skagerak. Det skall ersätta det 45 år gamla fartyget Skagerak. Det nya blir 49 meter långt, 11 meter brett och kommer att ha ett deplacement* på ca 1000 ton. Fartyget får en besättning på 5 personer och rymmer 16 forskare och studenter. Det nya fartyget kommer överta det gamla fartygets namn.

* Deplacement = massan (vikten) av den vattenvolym som fartyget tränger undan när det ligger i vattnet. Det motsvarar fartygets massa (vikt).

Illustration av nya R/V Skagerak. Klicka på bilden för att få den större.

Fartyget byggs på varvet Nauta Shiprepair Yard S.A. i Gdynia, Polen. I drift beräknas det vara under 2017.

Bilderna nedan kommer från varvet Nauta Shiprepair.

Se fler skisser av fartyget ses till höger på sidan

Nu har det börjat byggas

I september 2014 skars den första plåten till fartygets skrov ut på varvet i Gdynia. I samband med stålskärningen genomfördes också den andra delbetalningen från Göteborgs universitet till varvet.

Att bygget börjar är ett viktigt steg i fartygsprocessen. Det är först nu, när alla små detaljer i ritningarna är klara, som man kan börja skära till stålbitar på varvet.

Projektledare för bygget av det nya fartyget, Anders Backman, trycker på knappen för att påbörja utskärningen av plåt.

Plåtskärning på varvet Nauta Shiprepair, Gdynia.

Reportage från varvet i Polen

Myntceremoni för nya forskningsfartyget