Politisk delegation besöker Kristineberg

Nyhet: 2017-02-21

Översiktsbild av Kristineberg, foto Marie Moestrup Jensen.

Isabella Lövins statssekreterare besöker måndagen den 27 februari Lovéncentret Kristineberg för att höra marina forskare från Göteborgs universitet berätta om klimatforskning och utvecklingssamarbeten.

Eva Svedling, statssekreterare hos Isabella Lövin, som är minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, kommer tillsammans med en delegation att göra en dagstur till västkusten.

− Vi är glada över att få visa upp den forskning som bedrivs på stationen. Att hålla beslutsfattare uppdaterade på det senaste är viktigt särskilt inom forskningsområden där utvecklingen går snabbt framåt. Vi ser fram emot dialog och direktkontakt med beslutsfattare om det senaste inom klimat- och miljöforskning, säger forskaren Susanne Eriksson.

Hon är den som är ansvarig på Kristineberg för mottagandet av delegationen.

−Vi på Lovéncentret Kristineberg kommer framförallt att visa upp det som berör statssekreterarens ansvarsområde. De flesta forskargrupperna verksamma på stationen arbetar med klimatforskning, både vad gäller effekter av havsförsurning, temperaturhöjning och salthaltsvariationer, säger Susanne Eriksson.

Forskning inriktad på klimat och miljö

En stor del av forskningen på Kristineberg är inriktad på klimat och miljöfrågor, med en infrastruktur som är specialdesignad för att jobba med just detta.

− På Kristineberg studerar vi klimatets effekt i marin miljö från cell till ekosystemnivå, med allt från effekter på immunologi, reproduktion, interaktioner med mera. De vanligaste studerade organismerna är ryggradslösa djur, exempelvis tagghudingar, kräftdjur och musslor. Utöver klimatforskning kommer vi även att visa det vi gör inom miljöforskning till exempel på marint skräp och miljögifter, kustekosystem och invasiva arter.

Förutom att besöka Lovéncentret Kristineberg i Fiskebäckskil kommer delegationen också att besöka Havs-och vattenmyndigheten i Göteborg, Marin biogas på Tjörn och Havsfiskelaboratoriet i Lysekil.

Kontakt:
Susanne Eriksson, docent och universitetslektor vid institutionen för biologi och miljövetenskap, telefon: 031-786 95 25, e-post: susanne.eriksson@bioenv.gu.se

Foto:
Översiktsbild av Kristineberg, foto av Marie Moestrup Jensen.

Artikeln publicerades först på: science.gu.se