Gymnasister löser mordgåta på Göteborgs universitet

Nyhet: 2016-10-13

Lös en mordgåta med hjälp av DNA-teknik eller undersök vad en energidryck egentligen innehåller eller hur en giraff undviker att svimma. På måndag den 17 oktober börjar Fönster mot naturvetenskap då gymnasister i trean under en hel vecka får pröva på olika utmaningar på Göteborgs universitet.

Flera hundra gymnasister från Västsverige samlas under veckan på Göteborgs universitet för att klassvis utföra laborationer i olika naturvetenskapliga ämnen och lyssna till föreläsningar. Det är årkurs tre i gymnasiet som bjudits in till en mängd olika och varierande laborationer.

− Under förmiddagarna erbjuder vi sexton spännande laborationer på olika platser runt Göteborg, men även på Tjärnö, Kristineberg och i Mariestad. Eftermiddagarna består av bland annat inspirationsföreläsningar, en tipspromenad och en populärvetenskaplig tävling för forskare, säger projektledaren Susan Gotensparre.

Löser mordgåta och undersöker sportdrycker

De gymnasieklasser som valt biologi kan till exempel få lösa mordet på Sir Andrew D. John, som påträffats på golvet på en biomedicinsk institution. Men vem är mördaren? Genom olika bevismaterial, som spår av blod och jord, får eleverna genom DNA-teknik försöka hitta den skyldige.

De som inriktat sig mot kemi kan fördjupa sig i hur nyttiga sportdrycker faktiskt är och vad de innehåller för substanser.

Energidrycker och andra drycker innehåller stimulerande ingredienser, som koffein, som kan påverka nervsystemet. Ofta finns det en innehållsöversikt på förpackningen men i visa fall är det mindre tydligt. Gymnasisternas uppgift är att kontrollera innehållet i olika drycker som exempelvis energidrycker för att se vilka substanser de innehåller. Frågan är om vi egentligen vet vad vi får i oss.

Kan giraffer svimma?

Gymnasister som är intresserade av fysiologi får möjlighet att fördjupa sig i hur blodtryck fungerar och varför hjärtat till exempel slår fortare när man ställer sig upp på morgonen. I olika laborationer får eleverna gå igenom vad som händer i en giraff, krokodil och fisk när blodtrycket varierar och hur djuren undviker att svimma. Eleverna får även undersöka hur hjärtfrekvens påverkas av olika saker som exempelvis avslappning, huvudräkning, cykling, att hänga upp och ner eller att dyka i en balja med kallt vatten.

Datum och tid: Fönster mot naturvetenskap äger rum den 17-21 oktober. Förmiddagspassen ges i huvudsak kl 9-12, och eftermiddagspassen kl 13-15.30.

Utförligt schema finns här>>

Kontakt:
Susan Gotensparre, projektledare för Fönster mot naturvetenskap
susan.gotensparre@bioenv.gu.se, 031-786 9533, 0766-229533

Artikeln publicerades först på: science.gu.se