Fönster mot naturvetenskap på Kristineberg och Tjärnö

Nyhet: 2016-10-25

Gymnasieelever från Göteborg har besökt Lovéncentrets fältstationer under en dag, för att lära sig mer om havsmiljön.

Till Lovéncentret Kristineberg kom 33 naturvetarelever från GTIs Gymnasieskola den 18 oktober. På förmiddagen höll forskare från Institutionen för biologi och miljövetenskap föredrag om havsförsurning, rovdjurs påverkan på ekosystem, hummerodling och ålgräs. Mer praktiskt blev det på eftermiddagen då eleverna i mindre grupper var i fält och på labb. Det handlade om hur sjöbborar släpper sina könsprodukter, dra landvad och även på annat sätt fiska i en grund vik, provta plankton på forskningsfartyget Oscar von Sydow och se hur amerikansk hummer skiljer sig och interagerar med vår europeiska hummer.

17 oktober kom 20 elever från IHGR (International High School of the Gothenburg Region) till Lovéncentret Tjärnö. Efter föredrag om japanskt jätteostron och andra främmande arter, fick eleverna i fält göra observationer som de senare använde för att utföra experiment på labb utifrån egna frågeställningar. Institutionen för marina vetenskaper ansvarade för besöket från IHGR.

Utbildningsdagarna skedde inom ramen för Fönster mot naturvetenskap.

Susanne Pihl Baden ger föredrag om ålgräsSam Dupont förevisar könsprodukter från sjöborrarElever från GTIs Gymnasieskola fiskar med landvad

Peter Tiselius leder provtagning av plankton ombord på forskningsfartyget Oscar von SydowMike Russel visar marint liv i intagshallen på Lovéncentret Kristineberg för elever från GTIs Gymnasieskola