• Myntceremoni för nya forskningsfartyget

[2015-01-13] På det varvsområde där fackföreningen Solidaritet en gång bröt ny mark har nu Göteborgs universitets nya forskningsfartyg Skagerak "välsignats" genom en traditionell myntceremoni. Ceremonin innebär att en eller flera "lyckoslantar" placeras i fartyget för att bringa tur. Myntceremonin är en gammal tradition från segelfartygens tid.

• Havsförsurning kan förändra smaken på räkor

[2015-01-02] En ny vetenskaplig studie publicerad i Journal of Shellfish Research visar att mänsklighetens utsläpp av koldioxid har potential att påverka inte bara mängden skaldjur utan även smaken på dem - något som i sin tur kan påverka både näringslivet och våra kulturella traditioner.

• Nya miljoner i stöd till forskning om alger

[2014-12-19] Marinbiologen Henrik Pavia får närmare 32 miljoner till ett forskningsprojekt om alger. Totalt får åtta forskarprojekt rambidrag från SSF, Stiftelsen för strategisk forskning, för biologiska produktionssystem.

• Forskningsfartygets propeller testas

[2014-12-10] Ytterligare ett steg har tagits i bygget av Göteborgs universitets nya forskningsfartyg. Nu har modellförsök i kavitationslaboratorium utförts för att testa fartygets propeller.

• Marinbiologer från Lovéncentret på turné i Västra Götaland

[2014-12-04] Under november 2014 har marinbiologer från Lovéncentret turnerat i inre Västra Götaland. Syftet var att sprida kunskap om Västerhavet och hur det kan skötas för framtiden. Man har mött över 700 personer, främst elever i högstadium och gymnasium.

• Musselodling bidrar till att förbättra havsmiljön

[2014-11-26] Under rätta förhållanden kan musselodling förbättra vattenkvaliteten i övergödda områden i havet. Ny forskning kan bidra till att utveckla musselindustrin och medverka till bättre åtgärdsprogram för skötsel av övergödda, kustnära områden.

• Valkadaverforskning genom undervattenskamera

[2014-10-14] I fredags sänktes kadavret av en långfenad grindval utanför en av kamerorna vid undervattensobservatoriet på Kristineberg. Nu ska forskarna undersöka vem som äter av kadavret.

• Lovéncentret Tjärnö miljöcertifierat i 10 år

[2014-10-09] Minskad påverkan på bottnarna, energibesparing, lägre andel tjänsteresor med bil och omfattande källsortering är några miljöförbättringar på Lovéncentret Tjärnö. Det har skett under de senaste tio åren, då enheten varit miljöcertifierad.

• Besök från Moçambique på Lovéncentret

[2014-09-29] Förra veckan var en delegation från forskningsstationen Inhaca Island Marine Biological Station (EBMI) från University Eduardo Mondlande på besök på Lovéncentret.

• Amerikansk krabba i svenska vatten

[2014-09-19] En vitfingrad brackvattenskrabba, som är en amerikansk invasionsart, har påträffats söder om Oxelösund.