• Djupvattenstest inför expedition till Arktis

[2016-04-28] I tre dagar har en tysk forskargrupp testat mätutrustning, med Lovéncentret Tjärnö som bas. I sommar skall utrustningen användas under en expedition till Framsundet mellan Svalbard och Grönland.

• Ögonkorallens spridning kartläggs

[2016-04-28] Genom lyckad förökning av djuphavskoraller i laboratorium har forskare vid Göteborgs universitet kunnat kartlägga utvecklingen och beteendet hos korallernas larver för att bättre förstå hur de sprids och hur reven i framtiden ska kunna skyddas.

• Rovfisk kan motverka övergödningsproblem

[2016-04-25] Åtgärder som gynnar rovfiskar, till exempel torsk, gädda och abborre, kan bidra till att motverka övergödningsproblem i kustområden. Det framgår av en ny studie av bland annat forskare från Göteborgs universitet som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Applied Ecology.

• Framstående evolutionsbiolog blir ny hedersdoktor

[2016-04-18] Professor Roger Butlin från The University of Sheffield har utnämnts till ny hedersdoktor vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet. Roger Butlin är en världsledande forskare inom evolutionsbiologi.

• Följ marina studenter ombord på R/V Skagerak

[2016-04-11] Studenter vid Naturvetenskapliga fakulteten bloggar om livet som marinvetare ombord på forskningsfartyget R/V Skagerak.

• Reagerar olika på havsförsurning

[2016-04-07] Skilda individer inom samma marina art reagerar olika på havsförsurningen, visar nya studier av forskare vid Göteborgs universitet.

• Internationella studenter bloggar: Tjärnö Tales Edition 2016

[2016-04-06] Årets upplaga av Spring School pågår på Lovéncentret Tjärnö 2-12 april 2016.

• Miljoner till forskning om strandsnäckor

[2016-03-21] Närmare tio miljoner kronor går till Göteborgs universitet och University of Sheffield för ett forskningsprojekt om artbildning. Det är forskare vid Göteborgs universitet som tillsammans med Roger Butlin, tidigare gästprofessor vid Göteborgs universitet, nu får Advanced Grants från European Research Council.

• Miljöersättning för odling av musslor och alger rimligt

[2016-03-16] Miljöersättning för odling av musslor och andra havslevande arter har länge diskuterats. - Men nu är det dags att få upp frågan på högsta politiska nivå, säger forskaren Susanne Lindegarth, som är en av arrangörerna för den femte Nationella vattenbrukskonferensen.

• Göteborgs universitet samlar hummerforskare från hela Europa

[2016-03-10] På Sven Lovén Centrum för marina vetenskaper ¿ Kristineberg odlas sedan ett par veckor tiotusentals små hummerlarver i koniska odlingskärl i Kulturhuset.