• Fisket hotar matfiskbestånd och biologisk mångfald

[2016-05-25] Svenska bestånd av de vanliga matfiskarna torsk, kolja, långa, kummel och hälleflundra är hotade. Fisket utgör ett av de allvarligaste problemen för den biologiska mångfalden i Västerhavet enligt Havsmiljöinstitutets senaste analys av miljötillståndet i svenska hav som redovisas i rapporten Havet 2015/1016.

• Nya stora förluster av ålgräs trots minskad övergödning

[2016-05-23] Undersökningar som forskare från Havsmiljöinstitutet och Göteborgs universitet gjort visar att nya stora förluster av ålgräs skett i södra Bohuslän innanför Marstrand. Där har 80 procent av återstående ålgräsängar eller 290 hektar försvunnit under de senaste tio åren.

• Första fyndet av penselkrabba i Sverige

[2016-05-11] En hane av arten penselkrabba hittades den 7 maj vid Fiskebäckskil på Västkusten.

• Djupvattenstest inför expedition till Arktis

[2016-04-28] I tre dagar har en tysk forskargrupp testat mätutrustning, med Lovéncentret Tjärnö som bas. I sommar skall utrustningen användas under en expedition till Framsundet mellan Svalbard och Grönland.

• Ögonkorallens spridning kartläggs

[2016-04-28] Genom lyckad förökning av djuphavskoraller i laboratorium har forskare vid Göteborgs universitet kunnat kartlägga utvecklingen och beteendet hos korallernas larver för att bättre förstå hur de sprids och hur reven i framtiden ska kunna skyddas.

• Rovfisk kan motverka övergödningsproblem

[2016-04-25] Åtgärder som gynnar rovfiskar, till exempel torsk, gädda och abborre, kan bidra till att motverka övergödningsproblem i kustområden. Det framgår av en ny studie av bland annat forskare från Göteborgs universitet som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Applied Ecology.

• Framstående evolutionsbiolog blir ny hedersdoktor

[2016-04-18] Professor Roger Butlin från The University of Sheffield har utnämnts till ny hedersdoktor vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet. Roger Butlin är en världsledande forskare inom evolutionsbiologi.

• Följ marina studenter ombord på R/V Skagerak

[2016-04-11] Studenter vid Naturvetenskapliga fakulteten bloggar om livet som marinvetare ombord på forskningsfartyget R/V Skagerak.

• Reagerar olika på havsförsurning

[2016-04-07] Skilda individer inom samma marina art reagerar olika på havsförsurningen, visar nya studier av forskare vid Göteborgs universitet.

• Internationella studenter bloggar: Tjärnö Tales Edition 2016

[2016-04-06] Årets upplaga av Spring School pågår på Lovéncentret Tjärnö 2-12 april 2016.