• Forskningsfartygets propeller testas

[2014-12-10] Ytterligare ett steg har tagits i bygget av Göteborgs universitets nya forskningsfartyg. Nu har modellförsök i kavitationslaboratorium utförts för att testa fartygets propeller.

• Marinbiologer från Lovéncentret på turné i Västra Götaland

[2014-12-04] Under november 2014 har marinbiologer från Lovéncentret turnerat i inre Västra Götaland. Syftet var att sprida kunskap om Västerhavet och hur det kan skötas för framtiden. Man har mött över 700 personer, främst elever i högstadium och gymnasium.

• Musselodling bidrar till att förbättra havsmiljön

[2014-11-26] Under rätta förhållanden kan musselodling förbättra vattenkvaliteten i övergödda områden i havet. Ny forskning kan bidra till att utveckla musselindustrin och medverka till bättre åtgärdsprogram för skötsel av övergödda, kustnära områden.

• Valkadaverforskning genom undervattenskamera

[2014-10-14] I fredags sänktes kadavret av en långfenad grindval utanför en av kamerorna vid undervattensobservatoriet på Kristineberg. Nu ska forskarna undersöka vem som äter av kadavret.

• Lovéncentret Tjärnö miljöcertifierat i 10 år

[2014-10-09] Minskad påverkan på bottnarna, energibesparing, lägre andel tjänsteresor med bil och omfattande källsortering är några miljöförbättringar på Lovéncentret Tjärnö. Det har skett under de senaste tio åren, då enheten varit miljöcertifierad.

• Besök från Moçambique på Lovéncentret

[2014-09-29] Förra veckan var en delegation från forskningsstationen Inhaca Island Marine Biological Station (EBMI) från University Eduardo Mondlande på besök på Lovéncentret.

• Amerikansk krabba i svenska vatten

[2014-09-19] En vitfingrad brackvattenskrabba, som är en amerikansk invasionsart, har påträffats söder om Oxelösund.

• Nya forskningsfartyget har börjat byggas

[2014-09-10] I torsdags skars den första stålplåten till. Nu har Göteborgs universitets nya forskningsfartyg Skagerak börjat byggas på varvet i Gdynia i Polen.

• Ännu en blåskrabba funnen på västkusten

[2014-09-08] Nu har den andra blåskrabban dykt upp på västkusten. Denna gång gjordes fyndet utanför Ringhals.

• Test av modern observationsteknologi inom marin biogeokemi

[2014-09-08] Under en 16 dagar lång vistelse på Lovéncentret Tjärnö testar tyska forskare från GEOMAR i Kiel autonom observationsutrustning. Även doktorander lär sig om och tränar sig i denna sputspetsteknologi. Närheten till den djupa Kosterfjorden är avgörande.