• Lovéncentret har valts in som ny medlem i EUROFLEETS 2

[2015-03-27] Vid årsmötet för det EU-finansierade projektet EUROFLEETS 2 godkändes Lovéncentret, Göteborgs universitet, som medlem i konsortiet.

• Havet 1888: Vad historien kan lära oss om tillståndet i havet

[2015-03-17] Runt år 1888 hade man redan börjat märka av vissa förändringar i havsmiljön. Åtgärder sattes in för att motverka den negativa trenden. Men tyvärr blev det inte bättre, utan i det stora hela betydligt sämre. Stora bestånd av ålgräs, ostron och fisk är i dag helt försvunna och kanske omöjliga att återskapa. I Havsmiljöinstitutets nya rapport Havet 1888 görs djupdykningar i de gamla arkiven. Genom att blicka tillbaka i tiden kan vi bättre förstå situationen vi har idag ¿ och vad som behöver göras.

• Kan hoppkräftor anpassa sig till havsförsurning? Tja ... det beror på

[2015-03-11] Ett alltmer försurat hav till följd av människans aktiviteter har blivit ett allvarligt hot mot många arter. Nu visar nya studier att vissa marina arter kan anpassa sig till havsförsurningen - men bara under särskilda omständigheter.

• Stort intresse för internationalisering och vetenskaplig förnyelse

[2015-02-12] Totalt inkom 48 ansökningar för medel ur fonden för internationalisering och vetenskaplig förnyelse vid Lovéncentret.

• Babyboom bland ögonkoraller

[2015-02-10] Under januari-februari förökar sig ögonkorallerna i Kosterhavet. Ägg som de släpper ut i vattnet befruktas och genomgår olika utvecklingsstadier. Detta följer Susanna Strömberg just nu i termokonstansrum på Lovéncentret Tjärnö. Resultaten kommer att ingå i hennes doktorsavhandling senare i år.

• Fem projekt tilldelas medel ur Göteborgs universitets klimatfond

[2015-02-06] Autonoma mätbojar i Antarktis, klimatinventering av kemikalier, hållbara resor till studentsymposiet EuroEnviro, en elbil och en eldriven båtmotor. Det är vad den första utlysningen från Göteborgs universitets klimatfond resulterar i.

• Maria Leisborn lämnar Lovéncentret

[2015-01-26] Efter nästan 20 års anställning på Tjärnöstationen slutar en av trotjänarna ¿ Maria Leisborn ¿ på egen begäran.

• Myntceremoni för nya forskningsfartyget

[2015-01-13] På det varvsområde där fackföreningen Solidaritet en gång bröt ny mark har nu Göteborgs universitets nya forskningsfartyg Skagerak "välsignats" genom en traditionell myntceremoni. Ceremonin innebär att en eller flera "lyckoslantar" placeras i fartyget för att bringa tur. Myntceremonin är en gammal tradition från segelfartygens tid.

• Havsförsurning kan förändra smaken på räkor

[2015-01-02] En ny vetenskaplig studie publicerad i Journal of Shellfish Research visar att mänsklighetens utsläpp av koldioxid har potential att påverka inte bara mängden skaldjur utan även smaken på dem - något som i sin tur kan påverka både näringslivet och våra kulturella traditioner.

• Nya miljoner i stöd till forskning om alger

[2014-12-19] Marinbiologen Henrik Pavia får närmare 32 miljoner till ett forskningsprojekt om alger. Totalt får åtta forskarprojekt rambidrag från SSF, Stiftelsen för strategisk forskning, för biologiska produktionssystem.