Till startsida
Webbkarta

Nyheter

 • Lovéncentret har valts in som ny medlem i EUROFLEETS 2

  [2015-03-27] Vid årsmötet för det EU-finansierade projektet EUROFLEETS 2 godkändes Lovéncentret, Göteborgs universitet, som medlem i konsortiet.

 • Havet 1888: Vad historien kan lära oss om tillståndet i havet

  [2015-03-17] Runt år 1888 hade man redan börjat märka av vissa förändringar i havsmiljön. Åtgärder sattes in för att motverka den negativa trenden. Men tyvärr blev det inte bättre, utan i det stora hela betydligt sämre. Stora bestånd av ålgräs, ostron och fisk är i dag helt försvunna och kanske omöjliga att återskapa. I Havsmiljöinstitutets nya rapport Havet 1888 görs djupdykningar i de gamla arkiven. Genom att blicka tillbaka i tiden kan vi bättre förstå situationen vi har idag ¿ och vad som behöver göras.

 • Kan hoppkräftor anpassa sig till havsförsurning? Tja ... det beror på

  [2015-03-11] Ett alltmer försurat hav till följd av människans aktiviteter har blivit ett allvarligt hot mot många arter. Nu visar nya studier att vissa marina arter kan anpassa sig till havsförsurningen - men bara under särskilda omständigheter.

 • Stort intresse för internationalisering och vetenskaplig förnyelse

  [2015-02-12] Totalt inkom 48 ansökningar för medel ur fonden för internationalisering och vetenskaplig förnyelse vid Lovéncentret.

 • Babyboom bland ögonkoraller

  [2015-02-10] Under januari-februari förökar sig ögonkorallerna i Kosterhavet. Ägg som de släpper ut i vattnet befruktas och genomgår olika utvecklingsstadier. Detta följer Susanna Strömberg just nu i termokonstansrum på Lovéncentret Tjärnö. Resultaten kommer att ingå i hennes doktorsavhandling senare i år.

 • Fem projekt tilldelas medel ur Göteborgs universitets klimatfond

  [2015-02-06] Autonoma mätbojar i Antarktis, klimatinventering av kemikalier, hållbara resor till studentsymposiet EuroEnviro, en elbil och en eldriven båtmotor. Det är vad den första utlysningen från Göteborgs universitets klimatfond resulterar i.

 • Maria Leisborn lämnar Lovéncentret

  [2015-01-26] Efter nästan 20 års anställning på Tjärnöstationen slutar en av trotjänarna ¿ Maria Leisborn ¿ på egen begäran.

 • Myntceremoni för nya forskningsfartyget

  [2015-01-13] På det varvsområde där fackföreningen Solidaritet en gång bröt ny mark har nu Göteborgs universitets nya forskningsfartyg Skagerak "välsignats" genom en traditionell myntceremoni. Ceremonin innebär att en eller flera "lyckoslantar" placeras i fartyget för att bringa tur. Myntceremonin är en gammal tradition från segelfartygens tid.

 • Havsförsurning kan förändra smaken på räkor

  [2015-01-02] En ny vetenskaplig studie publicerad i Journal of Shellfish Research visar att mänsklighetens utsläpp av koldioxid har potential att påverka inte bara mängden skaldjur utan även smaken på dem - något som i sin tur kan påverka både näringslivet och våra kulturella traditioner.

 • Nya miljoner i stöd till forskning om alger

  [2014-12-19] Marinbiologen Henrik Pavia får närmare 32 miljoner till ett forskningsprojekt om alger. Totalt får åtta forskarprojekt rambidrag från SSF, Stiftelsen för strategisk forskning, för biologiska produktionssystem.

Fler nyheter

Till sidans topp