Till startsida
Webbkarta

Nyheter

 • Fisket hotar matfiskbestånd och biologisk mångfald

  [2016-05-25] Svenska bestånd av de vanliga matfiskarna torsk, kolja, långa, kummel och hälleflundra är hotade. Fisket utgör ett av de allvarligaste problemen för den biologiska mångfalden i Västerhavet enligt Havsmiljöinstitutets senaste analys av miljötillståndet i svenska hav som redovisas i rapporten Havet 2015/1016.

 • Nya stora förluster av ålgräs trots minskad övergödning

  [2016-05-23] Undersökningar som forskare från Havsmiljöinstitutet och Göteborgs universitet gjort visar att nya stora förluster av ålgräs skett i södra Bohuslän innanför Marstrand. Där har 80 procent av återstående ålgräsängar eller 290 hektar försvunnit under de senaste tio åren.

 • Första fyndet av penselkrabba i Sverige

  [2016-05-11] En hane av arten penselkrabba hittades den 7 maj vid Fiskebäckskil på Västkusten.

 • Djupvattenstest inför expedition till Arktis

  [2016-04-28] I tre dagar har en tysk forskargrupp testat mätutrustning, med Lovéncentret Tjärnö som bas. I sommar skall utrustningen användas under en expedition till Framsundet mellan Svalbard och Grönland.

 • Ögonkorallens spridning kartläggs

  [2016-04-28] Genom lyckad förökning av djuphavskoraller i laboratorium har forskare vid Göteborgs universitet kunnat kartlägga utvecklingen och beteendet hos korallernas larver för att bättre förstå hur de sprids och hur reven i framtiden ska kunna skyddas.

 • Rovfisk kan motverka övergödningsproblem

  [2016-04-25] Åtgärder som gynnar rovfiskar, till exempel torsk, gädda och abborre, kan bidra till att motverka övergödningsproblem i kustområden. Det framgår av en ny studie av bland annat forskare från Göteborgs universitet som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Applied Ecology.

 • Framstående evolutionsbiolog blir ny hedersdoktor

  [2016-04-18] Professor Roger Butlin från The University of Sheffield har utnämnts till ny hedersdoktor vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet. Roger Butlin är en världsledande forskare inom evolutionsbiologi.

 • Följ marina studenter ombord på R/V Skagerak

  [2016-04-11] Studenter vid Naturvetenskapliga fakulteten bloggar om livet som marinvetare ombord på forskningsfartyget R/V Skagerak.

 • Reagerar olika på havsförsurning

  [2016-04-07] Skilda individer inom samma marina art reagerar olika på havsförsurningen, visar nya studier av forskare vid Göteborgs universitet.

 • Internationella studenter bloggar: Tjärnö Tales Edition 2016

  [2016-04-06] Årets upplaga av Spring School pågår på Lovéncentret Tjärnö 2-12 april 2016.

Fler nyheter

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?