• Stort intresse för internationalisering och vetenskaplig förnyelse

[2015-02-12] Totalt inkom 48 ansökningar för medel ur fonden för internationalisering och vetenskaplig förnyelse vid Lovéncentret.

• Babyboom bland ögonkoraller

[2015-02-10] Under januari-februari förökar sig ögonkorallerna i Kosterhavet. Ägg som de släpper ut i vattnet befruktas och genomgår olika utvecklingsstadier. Detta följer Susanna Strömberg just nu i termokonstansrum på Lovéncentret Tjärnö. Resultaten kommer att ingå i hennes doktorsavhandling senare i år.

• Fem projekt tilldelas medel ur Göteborgs universitets klimatfond

[2015-02-06] Autonoma mätbojar i Antarktis, klimatinventering av kemikalier, hållbara resor till studentsymposiet EuroEnviro, en elbil och en eldriven båtmotor. Det är vad den första utlysningen från Göteborgs universitets klimatfond resulterar i.

• Maria Leisborn lämnar Lovéncentret

[2015-01-26] Efter nästan 20 års anställning på Tjärnöstationen slutar en av trotjänarna ¿ Maria Leisborn ¿ på egen begäran.

• Myntceremoni för nya forskningsfartyget

[2015-01-13] På det varvsområde där fackföreningen Solidaritet en gång bröt ny mark har nu Göteborgs universitets nya forskningsfartyg Skagerak "välsignats" genom en traditionell myntceremoni. Ceremonin innebär att en eller flera "lyckoslantar" placeras i fartyget för att bringa tur. Myntceremonin är en gammal tradition från segelfartygens tid.

• Havsförsurning kan förändra smaken på räkor

[2015-01-02] En ny vetenskaplig studie publicerad i Journal of Shellfish Research visar att mänsklighetens utsläpp av koldioxid har potential att påverka inte bara mängden skaldjur utan även smaken på dem - något som i sin tur kan påverka både näringslivet och våra kulturella traditioner.

• Nya miljoner i stöd till forskning om alger

[2014-12-19] Marinbiologen Henrik Pavia får närmare 32 miljoner till ett forskningsprojekt om alger. Totalt får åtta forskarprojekt rambidrag från SSF, Stiftelsen för strategisk forskning, för biologiska produktionssystem.

• Forskningsfartygets propeller testas

[2014-12-10] Ytterligare ett steg har tagits i bygget av Göteborgs universitets nya forskningsfartyg. Nu har modellförsök i kavitationslaboratorium utförts för att testa fartygets propeller.

• Marinbiologer från Lovéncentret på turné i Västra Götaland

[2014-12-04] Under november 2014 har marinbiologer från Lovéncentret turnerat i inre Västra Götaland. Syftet var att sprida kunskap om Västerhavet och hur det kan skötas för framtiden. Man har mött över 700 personer, främst elever i högstadium och gymnasium.

• Musselodling bidrar till att förbättra havsmiljön

[2014-11-26] Under rätta förhållanden kan musselodling förbättra vattenkvaliteten i övergödda områden i havet. Ny forskning kan bidra till att utveckla musselindustrin och medverka till bättre åtgärdsprogram för skötsel av övergödda, kustnära områden.